Europe, work in progress - Lic M Costin Iasi

Școală acreditată Erasmus+
Du-te la conținut

Europe, work in progress

Proiecte/ PNRR > Proiecte europene
Europe, work in progress
       

Ziua Europeană a Limbilor  – diversitate și multilingvism în Europa
     
        De ce e importantă munca traducătorilor? E greu să fii traducător? De ce avem nevoie să știm limbi străine? La ce ne folosește? La toate aceste întrebări ne-au răspuns, ajutați de voluntara Centrului Europe Direct Iași, Aurelia Vasilache, elevii clasei a VII-a A de la Liceul Teoretic ”Miron Costin”. Ba, mai mult, fiecare dintre ei a tradus din engleză și franceză câte un fragment dintr-o povestire. Apoi, pe rând, echipele de franceză și engleză, prin efortul comun al membrilor lor, au refăcut, în limba română, textul pe care l-au tradus. A fost vorba despre concentrare, lucru în echipă, colaborare și pasiune, nu doar ale elevilor ci și ale profilor lor. A fost felul în care, împreună, elevi, profesori și echipa Europe Direct Iași au celebrat Ziua Europeană a Limbilor în 2016.

Pe baza protocolului de colaborare între Liceul Teoretic «Miron Costin» Iași și Centrul de Informare Europe Direct Iași sunt organizate anual activități care au drept scop promovarea valorilor europene.

Concurs de traduceri
        Elevii de liceu participă în septembrie, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, la un concurs de traduceri din limbile engleză, franceză si spaniolă la care sunt invitați în jur de 50 de elevi din mai multe unități școlare din Iași. Prin acest concurs se are în vedere promovarea multiculturalității și multilingvismului în rândul elevilor, ca exemplu concret al diversității europene. Concursul încurajează cunoașterea mai multor limbi și conștientizarea faptului că acestea facilitează accesul la locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea economică și culturală a statelor.

Pe 29 martie 2016, elevii clasei a III-a A, a doamnei învățătoare Loredana Țară au susținut primele lor discursuri cu tematică europeană. În joacă, fiecare dintre ei a prezentat câte o țară membră a Uniunii Europene, pornind de la desenele cărții „Europa, carte de colorat si desenat” realizate de Raluca Cristache și Ramona Balan-Harja.
        De asemeni, ei au făcut cunoștință cu MiniMip, un personaj cu ajutorul căruia vor învăța ce este UE, care sunt țările membre, ce simboluri au, harta UE, cum să protejeze natura, ce este alimentația sănătoasă sau cum să trăiască bine și în pace împreună pe pământ.
Servieta lui MiniMip este un joc pus la dispoziție de Reprezentanța Comisiei Europene în România prin intermediul căruia pot fi abordate într-o manieră ludică teme despre protecția mediului, despre educația nutrițională urmărind alimentația echilibrată și educația pentru drepturile cetățenilor europeni, vizând dezvoltarea atitudinilor de toleranță, respect și solidaritate.

Iași
Str. Mușatini nr. 12
cod: 700591
Secretariat tel./ fax:
0232-257408
Contabilitate:
0731-314903, 0785-293887
secretariat@ltmcis.ro
contabilitate@ltmcis.ro
Liceul Teoretic
„Miron Costin” Iași
Copyright © 2023
Înapoi la cuprins